Schipperplein Almere

Schipperplein Almere

Sinds de oplevering van het Schipperplein, in 2004 en naar een ontwerp van DS Landschapsarchitecten, is er veel gesproken over deze plek in het Almeerse Stadshart. Het ontwerp was opvallend met zijn schaatsbaan, maar de gebruikswaarde bleek met name in de zomer beperkt.

In 2011 werd duidelijk dat het nieuwe Veiligheidsmuseum P!T aan het plein zou gaan worden gerealiseerd, met een verwacht bezoekersaantal van 50.000 mensen per jaar. De Gemeente Almere heeft in 2011 een EFRO-subsidie (Europees Fonds Regionale Ontwikkeling) aangevraagd voor de herinrichting van het plein en de realisatie van een nieuwe wandelpier in het Weerwater met aanlegmogelijkheden voor museumschepen. De EFRO subsidie is in 2012 toegewezen.

Door de Gemeente is ten behoeve van de subsidieaanvraag een schetsontwerp gemaakt. Marseille Buiten heeft in samenwerking met Willem van der Laan (DSO, gemeente Almere) in 2013 het schetsontwerp uitgewerkt tot een definitief inrichtingsplan.

Het ontwerp betekent een transformatie van het Schipperplein naar een kleurrijke binnentuin met een golvend landschap van sierbeplantingen rond de huidige vijver. Een nieuwe bamboe-houten boardwalk en struinpaadjes door de tuin bieden de ruimte om te lopen, te zitten op horecaterrassen en te genieten van de tuin.

Over de tuin ligt een samenbindende belijning , die een krachtig gebaar vormt voor de bezoeker die er vanaf het hoge maaiveld opkijkt, en tegelijkertijd het plein indeelt in opgetilde plantvakken. Deze zijn ingevuld met deels schaduwminnende planten en deels sierbeplanting. De bestaande bomen zijn vrijwel allemaal behouden. Tussen de bomen staan op maat gemaakte grote banken.