Bureau

Jeroen Marseille werkt sinds 2000 als ontwerper en projectleider van projecten in de buitenruimte. Zijn bureau, opgericht in 2012, is gespecialiseerd in het vormgeven van de openbare ruimte. Hierin staat een integrale aanpak centraal, met als speerpunten verblijfskwaliteit, klimaatbestendigheid en maakbaarheid.

Sinds zijn opleiding Architectonische Vormgeving en de Master of Arts/Urban Interior Design werkt Jeroen aan projecten in de buitenruimte. Bij Karres en Brands landschapsarchitecten heeft hij zich van 2000 tot 2010 ontwikkeld tot projectleider-ontwerper van met name openbare ruimteprojecten. Tussen 2010 en 2012 heeft hij dat werk doorgezet bij Strootman Landschapsarchitecten. Door deze jarenlange ervaring kan hij werken op verschillende schaalniveaus in de buitenruimte; die van het object en die van het landschap zelf.

Visie

In zijn ontwerpen is altijd zichtbaar dat de gebruiker van de openbare ruimte centraal staat. Ontwerpen moeten functioneel zijn, maar ook appelleren aan de menselijke maat en iets toevoegen aan de plek in de stad of het landschap. Deze toevoeging verbijzondert de plek, maar is tegelijkertijd altijd terughoudend en ingetogen. Een ontwerp voor de openbare ruimte is pas geslaagd als het na een aantal jaar nog net zo goed functioneert als bij de oplevering. Uiteraard is er altijd sprak van slijtage, maar de hoofdbestanddelen zullen nog overeind moeten staan. Het kwaliteitsniveau van materialen en details is daarom van groot belang en kan alleen worden bereikt als er tussen ontwerper en uitvoerende partijen een goede verstandhouding en communicatie bestaat. Juist hierin heeft Jeroen Marseille zich de afgelopen jaren bewezen als ontwerper en projectleider.

Werkwijze

Marseille Buiten is een slagvaardig bureau en werkt met een klein team, bestaande uit Jeroen Marseille, Lindy Beuk, Vincent Quené, Johannes Wiersma, Annelies Hollink en Thijs Klein Ovink. Daarnaast werken we indien nodig samen met vaste partners, waaronder een beplantingsspecialist, 3D-specialist en tekenaar.

Jeroen Marseille is bij een aantal bedrijven en gemeenten opgenomen in de flexibele schil. Zo werkt hij geregeld met IRIS architecten, Slangen+Koenis architecten, Wissing en Drielanden Bomen.

Daarnaast is Jeroen lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Wageningen.

Cijfers

Projecten
57 gerealiseerde projecten
Vierkante meters ontworpen
1.453.123 m2
Nieuwe bomen geplaatst
3849 bomen

Team

Jeroen Marseille

Jeroens specialiteit is het vormgeven van buitenruimtes in de ruimste zin, waarin uitvoerbaarheid en oog voor detail voorop staan.

Jeroen Marseille studeerde in 1999 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in architectonische Vormgeving en in 2001 als Master of Arts-Urban Interior Design aan de HKU/The Open University. Van 2000 tot 2010 werkte hij als ontwerper/projectleider bij Karres en Brands. Daarna ging hij aan de slag bij Strootman Landschapsarchitecten tot hij in 2012 Marseille Buiten oprichtte.

Het vormgeven van buitenruimtes in de ruimste zin is zijn specialiteit, waarin uitvoerbaarheid en oog voor detail voorop staan.

Naast het bureau geeft Jeroen aan tweedejaars studenten van de HKU les in Vaktechniek en is hij vervangend lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Wageningen.

Lindy Beuk

Lindy wil als ontwerper de stad vergroenen en hierdoor een prettige leefomgeving maken.

Lindy Beuk werkt sinds 2020 als ontwerper bij Marseille Buiten. Ze is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als ruimtelijk ontwerper. Tijdens haar studie heeft ze zich verdiept door op uitwisseling te gaan naar KU Leuven Architectuurcampus Sint-Lucas in Gent.

Naast haar werk volgt ze momenteel de masteropleiding tot landschapsarchitect aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

Lindy wil als ontwerper de stad vergroenen en hierdoor een prettige leefomgeving maken.

Vincent Quené

Vincent wil als ontwerper graag werken aan het realiseren van hoogkwalitatieve en gelaagde plannen die een bijdrage leveren aan de omgeving.

Vincent Quené is sinds 2022 werkzaam bij Marseille Buiten als ontwerper. Hij is afgestudeerd aan Hogeschool Van Hall Larenstein als landschapsontwerper met als specialisatie ruimtelijk ontwerp.

Tijdens zijn studie heeft Vincent de minor Urbanism & Landscape Architecture gevolgd op de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Naar zijn mening vraagt een goede beheersing van het vakgebied ook om kennis van aansluitende vakgebieden zoals bijvoorbeeld stedenbouw.

Vincent wil als ontwerper graag werken aan het realiseren van hoogkwalitatieve en gelaagde plannen die op meerdere manieren een bijdrage leveren aan de omgeving. Met name het vormgeven van het raakvlak tussen stad en landschap is iets wat zijn interesse heeft.

Johannes Wiersma

De passie van Johannes ligt vooral bij visievorming.

Johannes Wiersma werkt sinds 2023 als ontwerper bij Marseille Buiten. Hij is afgestudeerd aan Van Hall Larenstein als Strategisch Ontwerper. Daarvoor heeft hij de MBO-opleiding Urban Design afgerond.

Johannes wil als ontwerper bijdragen aan een groenere wereld. Vooral bij visievorming en de eerste ideeën ligt zijn passie.

Annelies Hollink

Annelies wil in haar ontwerpen de buitenruimte graag groener en duurzamer maken zodat mensen, van groot tot klein, er graag in vertoeven.

Annelies Hollink werkt sinds 2023 als ontwerper bij Marseille Buiten. Ze is in 2014 afgestudeerd aan Hogeschool van Hall Larenstein in Velp, waar ze de bachelor Tuin- en Landschapsinrichting met de specialisaties tuinarchitectuur en management buitenruimte heeft afgerond. Na haar studie heeft ze veel ervaring opgedaan in het ontwerpen van tuinen, met hier en daar een uitstapje naar de openbare ruimte.

Ze heeft een goede dosis plantenkennis en wordt er enthousiast van om groene ontwerpen te maken die aansluiten bij de menselijke maat. Daarnaast hecht ze veel waarde aan het ontdekken van bestaande kwaliteiten van een plek, en het inpassen hiervan in het ontwerp.

Thijs Klein Ovink

Thijs werkt graag aan veerkrachtige, inclusieve en biodiverse publieke ruimtes waar de gebruiker van de ruimte centraal staat.

Thijs Klein Ovink werkt sinds 1 november 2023 bij Marseille buiten. Hij is afgestudeerd aan de Hogeschool Gent in de richting tuin- en landschapsontwerp. Na vervolgens 1,5 jaar gewerkt te hebben bij Witteveen en Bos komt hij nu als landschapsontwerper ons team versterken.

Naast zijn werk als ontwerper bij Marseille buiten volgt hij momenteel de masteropleiding landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Tijdens deze opleiding heeft hij ook deelegenomen aan het 1-jaar durende EMiLA -programma (European Masters in Landscape Architecture) waarmee hij heeft gestudeerd in Versailles en Barcelona. 

Referenties