Archive

Krokodiel Middelkerke (B)

opdrachtgever

Slangen+Koenis

ontwerp

2018-2020

oppervlak

3.7ha

visualisaties

DMOO.

Krokodiel Middelkerke (B)

In maart 2019 won de VITA-groep de aanbesteding voor de nieuwbouw van een nieuw zwembad tegen de duinrand van Middelkerke. Wij maakten hiervoor het landschapsplan, met een duinlandschap dat om en tegen het gebouw aanligt, het entreeplein omsluit, speelvoorziening faciliteert, en een prachtige overgang van de duinenstrook naar het achterliggende polderland vormt.
Het parkeerprogramma is aan de doorgaande weg gesitueerd, en vanaf daar lopen de bezoekers over een duinpad naar het bad. Een duinbeplanting voegt in dit gebied meer diversiteit aan soorten toe en zal zeker bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van dit bijzondere project.

Waluwe Zaltbommel

opdrachtgever

Gemeente Zaltbommel

ontwerp

2019-2020

oppervlak

6.800m2

Waluwe Zaltbommel

De wijk Waluwe is volop in aanbouw. Eind 2022 worden naar verwachting de laatste woningen opgeleverd en dus wordt het hoog tijd het bestaande, verouderde sport-/zwemcomplex te vervangen door een nieuwe. Hiervoor heeft Slangen+Koenis architecten het ontwerp gemaakt.

Rondom dat nieuwe gebouw ligt een fors parkeerprogramma. Aan de A2-zijde hebben wij dat zakelijk en hard vormgegeven, aan de wijk-zijde landschappelijke en zacht. Het gebouw raakt de openbare ruimte met drie entreepleintjes met elk zijn eigen functie. Er is een hoofdentree, een scholen-entree en een terras-entree. Deze pleintjes zijn in een specifieke betonsteen gematerialiseerd en gedetailleerd, zodat een vorm- en kleurverwantschap ontstaat met de materialen van de gebouwgevels.

NDSM-werf Amsterdam

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam/Ruimte en Duurzaamheid

Ontwerp

2016-2019

Samenwerking

MINTSKE landschapsontwerp

impressies

DMOO

Oppervlak

38 hectare

NDSM-werf Amsterdam

De Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij behoorde ooit tot de grootste scheepswerven ter wereld, vanaf 1920 na een aantal fusies gevestigd aan de noordzijde van het IJ. Het was een bedrijf waar veel innovaties zijn bedacht die nu nog steeds in de scheepsbouw en bij scheepsreparatie worden toegepast. In de jaren 1970 raakte de NDSM echter in de problemen door de oliecrisis en concurrentie en in 1984 ging ze failliet. Sindsdien is het terrein overgenomen door kunstenaars en, meer recent, projectontwikkelaars. De westzijde van het terrein is inmiddels grotendeels bebouwd met kantoren, woningen en commerciële functies. De oostzijde blijft daarentegen het karakter ademen van festivals, broedplaats en kunstenaars.
Marseille Buiten en MINTSKE landschapsontwerp zijn gevraagd de openbare ruimte voor het hele NDSM-terrein te ontwerpen, deels op basis van door de gemeente vastgestelde uitgangspunten. De opgave speelde zich af op verschillende schaal- en uitwerkingsniveaus en liep vanaf het voorjaar van 2016. Door ons ontworpen projecten binnen NDSM zijn oa de buitenruimte van Nautique Living, de Noordstrook, het Pontplein, Helling 5, het Waterpark, Werf-oost fase 1 en de boardwalk B10.

 

Den Uyt, Mol (B)

Opdrachtgever

Slangen+Koenis

Ontwerp

2016-2017

Uitvoering

2019-2020

Oppervlak

3 hectare

Maaiveldfoto’s

Marcel van der Burg

Den Uyt, Mol (B)

Het consortium ZLVRZND, met onder andere Cordeel en Slangen+Koenis, ontwikkelt de nieuwbouw van het nieuwe zwembad Den Uyt in Mol (België). Marseille Buiten maakte het ontwerp voor de buitenruimte. Het project omvat een 30-jarig PPS-contract voor 3 binnenbaden, een buitenbad en 1000m2 fitness.

Het plangebied ligt in het stroomgebied van twee beekjes en heeft een zeer natuurlijk karakter. In het plan wordt de nieuwbouw op het westelijk deel van het terrein door een centraal verblijfsplein verbonden aan het bestaande oostelijk deel. Het plein bestaat uit verschillend gematerialiseerde vlakken, steekt een bestaande weg over en kruipt op niveau door het gebouw heen. Het grote parkeerprogramma wordt in twee scheggen aan de voorzijde van het gebouw opgelost.

 

Schipperplein Almere

opdrachtgever

PBS Gemeente Almere

ontwerp

2013

oplevering

2013-2014

oppervlak

3.100 m2

bestek

AIB Almere (ingenieursbureau)

maquette i.s.m.

René van Zuuk architecten

Schipperplein Almere

Sinds de oplevering van het Schipperplein, in 2004 en naar een ontwerp van DS Landschapsarchitecten, is er veel gesproken over deze plek in het Almeerse Stadshart. Het ontwerp was opvallend met zijn schaatsbaan, maar de gebruikswaarde bleek met name in de zomer beperkt.

In 2011 werd duidelijk dat het nieuwe Veiligheidsmuseum P!T aan het plein zou gaan worden gerealiseerd, met een verwacht bezoekersaantal van 50.000 mensen per jaar. De Gemeente Almere heeft in 2011 een EFRO-subsidie (Europees Fonds Regionale Ontwikkeling) aangevraagd voor de herinrichting van het plein en de realisatie van een nieuwe wandelpier in het Weerwater met aanlegmogelijkheden voor museumschepen. De EFRO subsidie is in 2012 toegewezen.

Door de Gemeente is ten behoeve van de subsidieaanvraag een schetsontwerp gemaakt. Marseille Buiten heeft in samenwerking met Willem van der Laan (DSO, gemeente Almere) in 2013 het schetsontwerp uitgewerkt tot een definitief inrichtingsplan.

Het ontwerp betekent een transformatie van het Schipperplein naar een kleurrijke binnentuin met een golvend landschap van sierbeplantingen rond de huidige vijver. Een nieuwe bamboe-houten boardwalk en struinpaadjes door de tuin bieden de ruimte om te lopen, te zitten op horecaterrassen en te genieten van de tuin.

Over de tuin ligt een samenbindende belijning , die een krachtig gebaar vormt voor de bezoeker die er vanaf het hoge maaiveld opkijkt, en tegelijkertijd het plein indeelt in opgetilde plantvakken. Deze zijn ingevuld met deels schaduwminnende planten en deels sierbeplanting. De bestaande bomen zijn vrijwel allemaal behouden. Tussen de bomen staan op maat gemaakte grote banken.