De Mirandabad Amsterdam

De Mirandabad Amsterdam

opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

architect

Uytenhaak+partners architecten

ontwerp

2019-2020

uitvoering

vanaf 2020

oppervlak

2,9ha

De Mirandabad Amsterdam

In 1932 werd onder het bestuur van Salomon Rodrigues de Miranda het Amstelparkbad geopend. Vanaf 1948, vier jaar na de dood van de Miranda, zou het Amstelparkbad voortaan De Mirandabad heten. In 1977 ontstonden de eerste plannen voor een vernieuwing van het De Mirandabad. De Jackson 5 openden het vernieuwde bad uiteindelijk in 1979.
Nu is het tijd om het bad van het gas te halen. Uytenhaak+partners architecten stelde een strategie op om dat in stappen te doen. Van het gas af kan, maar direct ook isoleren is beter. Vervanging van de gevel is nog duurzamer, vervanging van de karakteristieke koepel ook. In stappen is zo in beeld gebracht welke ingrepen tot een optimaal resultaat leiden.
In de ambitie wordt ook de buitenruimte van het bad meegenomen. Ons schetsontwerp vormt de basis voor gefaseerde invulling van de omgeving van het Peuterbad, de ligweide, het 25 meter-bad, de hoofdentree en de verbinding met het nieuwe 50 meter-bad.
De gemetselde muur tussen de ligweide en de Kennedylaan staat op instorten en wordt vervangen door een door ons ontworpen hekwerk van stripstaal.