Heuvel Gilze

Heuvel Gilze

opdrachtgever

Gemeente Gilze en Rijen

ontwerp

2019-2020

oppervlak

6.500m2

Heuvel Gilze

De Heuvel is de plaats waar in vroeger tijd de herders hun schapen brachten voor de nacht. Op deze plaats was ook een waterplaats, ondanks het feit dat dit het hoogste punt van het dorp was.

De opgave is om de buitenruimte rond de nieuwe school ‘De Wildschut’ te ontwerpen, bestaande uit een openbaar dorpsplein, een speelplein voor de school en de woonomgeving rond 12 nieuw te bouwen woningen. Het ontwerp gaat uit van drie simpele ingrediënten: overhoeken, randen en vlakken. Met elkaar vormen ze een samenspel. De overhoeken passen goed in de overhoeken van het Heuvelplein zelf, en de ruimte die ontstaat tussen de nieuwe school en de Alphenseweg.
Het schoolplein zelf is omsloten door een zitrand, die functioneel is maar ook als ‘erfgrens’ dient rondom het speelplein.
De vlakken vormen de verbinding tussen woongedeelte en schoolplein en bevatten op het plein speelfuncties of groen. Op de Heuvel vormt een aantal groenvlakken het ruimtelijk middelpunt.