Lammermarkt en Nieuwe Beestenmarkt Leiden

Lammermarkt en Nieuwe Beestenmarkt Leiden

opdrachtgever

Gemeente Leiden

ontwerp

2014-2017

uitvoering

2018-2021

beplantingsplan

Piet Oudolf

samenwerking

Rots Maatwerk

oppervlak

1.9 hectare

realisatie

2017-2021

Lammermarkt en Nieuwe Beestenmarkt Leiden

De gemeente Leiden heeft rondom de historische binnenstad een zes kilometer lang stadspark gerealiseerd, deels opgebouwd uit reeds bestaande parkjes. Dit Singelpark omvat parken, groene verbindingen, begraafplaatsen en pleinen. De bestaande verblijfskwaliteit aan het water is daarmee op veel plekken verbeterd, en op strategische plekken zijn nieuwe bruggen gerealiseerd. De Lammermarkt vormde in de planvorming de ‘parel in de kroon’ van het Singelpark.
De Lammermarkt is de nieuwe huiskamer van de stad, evenementenplein en park tegelijkertijd. De vierlaagse ondergrondse parkeergarage biedt plaats aan 550 auto’s, zodat het maaiveld geheel vrij is van parkeren. Jaarlijks beleeft de 3 oktoberkermis op de Lammermarkt haar hoogtepunt, met tientallen kramen en attracties en vele tienduizenden bezoekers. Gedurende de rest van het jaar zullen verschillende kleinere en grotere evenementen op de Lammermarkt kunnen plaatsvinden, georganiseerd vanuit de stakeholders in de stad. Bovendien staat de 18e-eeuwse Molen De Valk op een terp op het plein.
De nieuwe Lammermarkt is een hybride vorm van plein en park tegelijk. De vorm van het historische bastion wordt benadrukt in de brede groenstroken aan het water. Hier wandelt men over parkpaadjes en kan men even in het gras zitten in de zon. De Leidse Centrumroute, die van noord naar zuid door de binnenstad snijdt, wordt ter plaatse van de Lammermarkt opgenomen in groene eilanden, zodat automobilisten even worden opgetild door een groene kwaliteit. Datzelfde geld ook voor fietsers. Aan de stadskant verbreden de paden zich tot een pleinruimte van ruim 3000m2. Deze pleinruimte is geheel omgeven door de groeneilanden, bomen en beplanting zodat men ook hier een maximale groene ruimtelijke kwaliteit ervaart. Natuursteen zitranden aan het plein en in het talud van de molenterp bieden op een informele manier zitgelegenheid nabij het waterelement.