Lammermarkt en Nieuwe Beestenmarkt Leiden

Lammermarkt en Nieuwe Beestenmarkt Leiden

opdrachtgever

Gemeente Leiden

ontwerp

2014-2017

beeldkwaliteitsplan

LOLA landscape architects (2012)

architect parkeergarage

JHK architecten

advies

Piet Oudolf, Rots Maatwerk

samenwerking

Merijn Groenhart, Daphne van der Wal, DMOO

oppervlak

1.9 hectare

Lammermarkt en Nieuwe Beestenmarkt Leiden

De gemeente Leiden heeft de ambitie vastgesteld om rondom de historische binnenstad een zes kilometer lang stadspark te realiseren, deels opgebouwd uit reeds bestaande parkjes. Dit nieuwe stadspark, het Singelpark, omvat parken, groene verbindingen, begraafplaatsen en pleinen. De bestaande verblijfskwaliteit aan het water wordt op veel plekken verbeterd, en op strategische plekken worden nieuwe bruggen gerealiseerd. De Lammermarkt vormt de ‘parel in de kroon’ van het Singelpark.

De Lammermarkt is de nieuwe huiskamer van de stad, evenementenplein en park tegelijkertijd. De vierlaagse ondergrondse parkeergarage biedt plaats aan 550 auto’s, zodat het maaiveld geheel vrij is van parkeren. Jaarlijks beleeft de 3 oktoberkermis op de Lammermarkt haar hoogtepunt, met tientallen kramen en attracties en vele tienduizenden bezoekers. Gedurende de rest van het jaar zullen verschillende kleinere en grotere evenementen op de Lammermarkt kunnen plaatsvinden, georganiseerd vanuit de stakeholders in de stad. Bovendien staat de 18e-eeuwse Molen De Valk op een terp op het plein.

De nieuwe Lammermarkt is een hybride vorm van plein en park tegelijk. De vorm van het historische bastion wordt benadrukt in de brede groenstroken aan het water. Hier wandelt men over parkpaadjes en kan men even in het gras zitten in de zon. De Leidse Centrumroute, die van noord naar zuid door de binnenstad snijdt, wordt ter plaatse van de Lammermarkt opgenomen in groene eilanden, zodat automobilisten ook even worden opgetild door een groene kwaliteit. Datzelfde geld ook voor fietsers. Aan de stadskant verbreden de paden zich tot een pleinruimte van ruim 3000m2. Deze pleinruimte is geheel omgeven door de groeneilanden, bomen en beplanting zodat men ook hier een maximale groene ruimtelijke kwaliteit ervaart. Natuursteen zitranden aan het plein en in het talud van de molenterp bieden op een informele manier zitgelegenheid nabij het waterelement.

Het plan is uitgevoerd tussen 2017 en 2019.