NDSM-kade

NDSM-kade

De meeste bezoekers van NDSM komen per pontveer vanaf Amsterdam Centraal. Voor tienduizenden bezoekers, bewoners en festivalbezoekers is de NDSM-kade daardoor de hoofdentree van het gebied. Met de bouw van de duizenden nieuwe woningen wordt het aantal voetgangers en fietsers de komende jaren alleen nog maar groter.

Het door Architecten Cie. en Moke ontworpen gebouw Pontkade vormt een nieuwe wand aan het plein, waardoor de IJ-kantine als een historisch relicht in de ruimte komt te staan.

In ons ontwerp voegen we zo’n 800m2 verblijfsruimte aan het water toe, om te borgen dat mensen ondanks de enorme stromen langzaamverkeer even een plek kunnen vinden om te rusten, te zitten en te kijken.

De in het plein aanwezige hoogteverschillen worden gemarkeerd met 1 meter-brede granietbanden die parallel aan de waterlijn liggen en de bezoekersstromen geleiden. Bomen worden geplaatst in de lijn van de IJ-kantine, evenals de wachtruimte voor de pontreizigers. Vijftien meter hoge lichtmasten met spots en projectors worden voor een stoer, dynamisch lichtbeeld.