Campus de Terp – Wieringerwerf

Opdrachtgever
Gemeente Hollands Kroon
Architect
TenW, Slangen+Koenis
Oppervlak
11.2 ha
Samenwerking
Prommenz
Ontwerp
2021-2022
Realisatie
vanaf 2023

De terp is een in 1927 gebouwde rechthoekige, platte bult in het vlakke landschap van de Wieringermeer. Het is het eerste wat je ziet als je vanaf de A7 het dorp binnenrijdt. De terp vormt het visitekaartje van Wieringerwerf. De gemeente Hollands Kroon besloot tot herwaardering van de terp en zijn directe omgeving, bestempelde het gebied als sportcampus, en in aanvulling op de bestaande sport- en onderwijsfuncties werd er een nieuw zwembad en een schoolgebouw aan toegevoegd.

Wij stelden voor het gebied een visie op waarin de gebruikte term ‘campus’ centraal staat. Drie kaarsrechte paden rondom een centraal verblijfsplein zorgen in ons ontwerp voor een herkenbaar, in zijn omgeving vastgeklikt systeem. Eén pad laten we insnijden in de terp, waardoor het volume ervan ten volle kan worden ervaren. Aan het eind van dat bijzondere pad ligt een uitzichtpunt op het open polderlandschap aan de zuidzijde van het plan.

Rondom het campuspad slingert een stelsel van paden, die aanleiding vormen voor het maken van een wandelingetje, maar ook geschikt zijn voor sport- en beweegactiviteiten als BMX-en, hardlopen, fitnessen, skaten of freerunnen. 

De terp is opnieuw het visitekaartje van Wieringerwerf.