Cornelis Douwes 2 – Amsterdam-Noord

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam/Grond en Ontwikkeling
Oppervlak
3.700m 2
Ontwerp
2017
Realisatie
2018-2019
Fotografie
Marseille Buiten, Maarten Noordijk

Damen Shiprepair, gevestigd op een deel van de voormalige NDSM-werf, maakt gebruik van een geasfalteerd plein om met grote machines de reparatiehal in en uit te kunnen rijden. Rondom dat plein is een aantal nieuwe bedrijfspanden gerealiseerd op een oplopend maaiveld.

De gemeente Amsterdam vroeg ons om rondom het plein de keerconstructie te ontwerpen en een aangrenzend verblijfsplein. Het hoogteverschil van 1.20 meter is in het plan overbrugd met een schanskorfmuur. Het industriële karakter van de plek is verder vertaald in het ontwerp door op de schanskorf een stoer staalprofiel aan te brengen, waarvan de bovenflens als bovenzijde op de keerwand doorloopt.

Het verblijfsplein overbrugt hetzelfde hoogteverschil. Het ontwerp is opgebouwd uit vlakken van 6 bij 6 meter, die het plein in stapjes laten oplopen. Elk vlak is omkaderd door een antraciete betonband. Tegen de Tt. Vasumweg aan staat een groepje esdoorns in de pleinvloer, terwijl tegen het gebouw juist grote groenvakken in de vloer zijn uitgespaard. Zo kan de bezoeker op de grote houten banken een beetje beschut genieten van de grote kranen en de zeeschepen in de dokken.