De Besloten Wal – Leek

Opdrachtgever
Heutink Groep
Architect
BDG architecten
Oppervlak
2 ha
Samenwerking
Eelerwoude
Ontwerp
2021-2022
Visualisaties
Parallel

Ten zuiden van Leek wordt in fases vanaf 2006 de nieuwe woonwijk Oostindie gerealiseerd. De gemeente Westerkwartier schreef voor een kavel van zo’n 2 hectare een aanbesteding uit die door ons team werd gewonnen.

Wij ontwierpen met de architect een sterk ruimtelijk concept waarin de 44 woningen in verschillende configuraties op een losse manier zijn neergezet. Het bouwprogramma is zo divers mogelijk uitgewerkt met tweekappers, vrijstaande woningen, levensloopbestendige woningen, tiny houses en sociale huur. Zo wordt de wijk aantrekkelijk voor bewoners van alle leeftijden, met verschillende behoeften.

De openbare ruimte is ontspannen vormgegeven en bestaat niet uit een rijbaan met parkeerplaatsen, maar uit een verhard oppervlak. Dit biedt aanleiding voor spelen en stuurt in zijn maatvoering waar je wel en niet parkeert. De grens tussen openbaar en privé springt in het plan direct in het oog. Geen individuele hekwerken of hagen maar een doorlopende zone van verschillende soorten vaste planten. Dit groen absorbeert de entrees naar de kavels en zorgt voor eenheid in het veld. Met deze zonebeplanting wordt een duidelijk contrast opgezocht met de strakke buitenrand om het veld.