In de 17e eeuw lag op deze locatie een haven, waar onder andere turf en bakstenen op de Diepenring werden overgeslagen. Dat haventje bestond tot net na de Tweede Wereldoorlog. In 1953 werd de plek door ESSO voorzien van een tankstation, naar ontwerp van Willem Marinus Dudok. Van de oorspronkelijke 112 paviljoens, verspreid over Nederland, staat alleen dit Groningse nog in de openbare ruimte.
De Dudoklocatie wordt nu getransformeerd tot de eerste groene verblijfsplek aan de Diepenring en zal een belangrijke plek worden voor de jonge gezinnen en studenten uit het naastgelegen Ebbingekwartier, en voor inwoners van de binnenstad.
Om de ambitie van de gemeente vorm te geven werd in 2019 aan een drietal bureaus gevraagd een visie op de plek te maken. Ons plan werd geselecteerd. IRIS architecten werkte vanuit ons team aan een plan voor het paviljoen. Met technische adviesbureaus werkten we het grote houten vlonderlandschap uit tot een enorm meubel op het water.
Het plan oogt simpel en overzichtelijk, alsof dit een toevallig parkje aan de Turfsingel is. Het is het resultaat van toevoegen van groene kwaliteit, inpassen van het verkeer op de Turfsingel, inpassen van de historische waarden van het Boterdiep, verbinden van het Ebbingekwartier en de binnenstad, inpassen van het Dudokpaviljoen en het tot stand brengen van een verbinding tussen het plein en het diepliggende water van de Diepenring. Hierbij is een ambachtelijke detaillering in gebakken klinkers, natuursteen en hout toegepast.