Hekwerk De Mirandabad – Amsterdam

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
Samenwerking
RU+PA, Grijsen, Drielanden Bomen
Ontwerp
2019
Realisatie
2021

In samenwerking met Rudy Uytenhaak architecten+partners stelden we een visie op voor de oudbouw van het karakteristieke zwembad inclusief het buitenterrein. Het oorspronkelijke plan is door Nico Lansdorp gebouwd in 1932, en van dat plan is alleen het 50m-buitenbad nog behouden. Het gebouw is niet meer energie-zuinig en die enorme verduurzamingsopgave wordt gekoppeld aan het verbeteren van het buitenterrein. 

Voor de ligweide en buitenbaden maakten wij een visie en schetsontwerp, waarin het 50m-bad werd vervangen door een nieuw te bouwen overdekt bad. In het ontwerp wordt de landschappelijke link gelegd met het omliggende Martin Luther Kingpark en het entreeplein aan de De Mirandalaan. Ook ontwierpen we een hekwerk van ruim 3 meter hoog, die de oorspronkelijke en inmiddels verzakte muur van Lansdorp vervangt.

Door allerlei oorzaken kwam het ontwerpproces in 2021 stil te liggen, maar kon het hekwerk wel worden gerealiseerd. Grijsen heeft ons ontwerp technisch verder uitgewerkt en de bouw verzorgd. Het hek is opgebouwd uit gebogen stalen strips, die onder een hoek zorgen voor een gesluierd doorzicht. Haaks op het hek kijkend verdwijnt dat doorzicht, waardoor badgasten van dichterbij niet zichtbaar zijn.