Het Openbare Ruimte Plein

Opdrachtgever
Het Plein/Vakbeurs Openbare Ruimte
Oppervlak
24x9m
Samenwerking
SmitsRinsma, De Enk Groen&Golf, Rots Maatwerk
Ontwerp
2022
Realisatie
2022

Het Plein is de centrale ontmoetingsruimte op de Vakbeurs Openbare Ruimte in de Jaarbeurs. Elk jaar wordt een andere ontwerper gevraagd Het Plein vorm te geven. Voor de editie 2022 viel die eer te beurt aan Marseille Buiten.

Wij vulden het grondvlak in basis in met het meest anonieme en gangbare pleinmateriaal: de 30×30 betontegel. Daarmee hebben we decennia lang vrij harde pleinen en speelplaatsen ingericht, maar met de huidige klimaatproblemen voldoen die harde pleinen uiteraard niet meer. De opgave waar we als vak voor staan is weergegeven in de bolling, en een laag water op het laagste deel symboliseert de afwateringsproblematiek van tegenwoordig. De bolling breekt open aan de andere kop, en uit de vloer zweven tegels boven een groene tuin. Hiermee wordt aangegeven dat we een vergroeningsopgave aan het maken zijn en dat we groen nodig hebben voor biodiversiteit, afwatering en verkoeling. Alle tegels zijn hergebruikt en vloeien na de Vakbeurs ook weer terug naar de markt.

In één beeld worden de actuele thema’s van ons vak weergegeven. Het Plein is betreedbaar, waardoor mensen met een kopje koffie of een broodje even kunnen gaan zitten, of staand op de bolling een overzicht over de beurs hebben.