Lammermarkt en Nieuwe Beestenmarkt – Leiden

Opdrachtgever
Gemeente Leiden
Architect
parkeergarage door JKH architecten
Oppervlak
1.9 ha
Samenwerking
Rots Maatwerk, Rinny Kooi
Ontwerp
2014-2016
Realisatie
2017-2021
Beplantingsplan
Piet Oudolf
Fotografie
Marseille Buiten, Buro JP

De Lammermarkt werd in het beeldkwaliteitsplan van LOLA de ‘parel in de kroon’ van het Singelpark genoemd, terwijl het een hybride positie inneemt. Enerzijds moest het een park worden, maar vanwege het jaarlijkse 3 oktoberfeest moest het ook een plein zijn waar enkele tienduizenden bezoekers op zouden passen. Extra gecompliceerd werd het ontwerp door de bestaande op een terp gebouwde 18e-eeuwse molen De Valk.

De nieuwe Lammermarkt is dus plein en park tegelijk. De vorm van het historische bastion wordt benadrukt door de brede groenstroken aan het water. Hier kunnen mensen over parkpaadjes wandelen en even in het gras zitten om van de zon te genieten. De Leidse Centrumroute wordt ter plaatse van de Lammermarkt opgenomen in groene eilanden, zodat automobilisten even worden omringd door groen. Datzelfde geldt ook voor fietsers. Aan de stadskant verbreden de paden zich tot een pleinruimte van ruim 3.000m2. Voor het beplantingsplan schakelden wij Piet Oudolf in, die met name op de molenterp een prachtig palet aan planten toepaste. 

Natuursteen zitranden aan het plein en in het talud van de molenterp bieden op een informele manier zitgelegenheid vlakbij bedriegertjes. Tenslotte is na een intensief ontwerp- en vergunningentraject pas in 2021 over de nooduitgang van de garage een grote, ronde houten bank gebouwd.