Schipperplein – Almere

Opdrachtgever
PBS Gemeente Almere
Oppervlak
3100 m2
Ontwerp
2013
Realisatie
2013
Fotografie
Marseille Buiten, Raymond Dekker

Het Schipperplein is het enige plein in het Stadshart van Almere dat niet op het opgetilde maaiveld ligt maar de gebruikswaarde van het oorspronkelijk door DS landschapsarchitecten ontworpen plein bleek met name in de zomer beperkt. In de winter zorgde de frivole schaatsbaan wel voor veel levendigheid. Rondom de schaatsbaan bestond het plein uit een verharding van asfalt.

De Gemeente Almere gaf ons opdracht om op basis van het bestaande ontwerp tot een maximale vergroening en verbetering van de verblijfskwaliteit te komen. Ons ontwerp werd een transformatie van het harde Schipperplein naar een kleurrijke binnentuin met een golvend landschap van sierbeplantingen rond de huidige vijver/schaatsbaan en een nieuwe bamboe-houten boardwalk.

Over de tuin ligt een samenbindende belijning die zorgt voor een indeling in opgetilde plantvakken. Deze zijn ingevuld met deels schaduwminnende planten en deels sierbeplanting. De bestaande bomen zijn vrijwel allemaal behouden. Tussen de bomen staan op maat gemaakte grote banken.